powered by -

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

TO PS3 ΛΥΓΙΣΕ Η' ΤΟ ΔΙΕΡΕΥΣΕ Η SONY ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ???



Λοιπόοον! Υπάρχουν αρκετές εξελίξεις στη “σκηνή” του PS3, με την ανακοίνωση του PS Jailbreak να οδηγεί σε ένα… χάος. Ανακοινώσεις νέων “σπαστηριών” για το Playstation 3, ανάπτυξης homebrew εφαρμογών, δικαστικών διαμαχών και… ούφ! Ας τα πάρουμε ένα-ένα!

PS3Stinger: Ο πρώτος κλώνος

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του πρώτου “σπαστηριού” για το Playstation 3, του PS Jailbreak, έκανε την εμφάνιση της και μια ανακοίνωση για ένα “εναλλακτικό” modchip: το PS3Stinger. Ήταν εξαρχής εμφανές πως δεν μιλούσαμε “για ένα διαφορετικό τσιπάκι”, αλλά για έναν κλώνο του PS Jailbreak (πριν καν αυτό κυκλοφορήσει στην αγορά!). Αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως το PS3Stinger θα γίνει πραγματικό προϊόν, για την ώρα παραμένει υπόσχεση. Υπόσχεση με κόστος μόλίς €50, έναντι των $160 που κοστίζει το “ορίτζιναλ” PS Jailbreak (δηλαδή, περίπου τα μισά αν υπολογίσουμε τη διαφορά δολαρίου Αυστραλίας – Ευρώ).

Η πρώτη “πτώση”

Ίσως θυμάστε πως η Sony κινήθηκε νομικά εναντίων του OzModchips που ανακοίνωσε πως θα διαθέσει το PS Jailbreak στην Αυστραλία. Ο OzModchips ανακοίνωσε πως πρόκειται για “κινήσεις εκφοβισμού” από πλευράς της Sony, αφού το PS Jailbreak “δεν χρησιμοποιεί δικό της κώδικα” (κάτι που θα σήμαινε πως θα μπορούσε να εμποδίσει τη διάθεση του λόγω του ότι τμήμα του κώδικα του θα αποτελούσε “κλοπή της πνευματικής της ιδιοκτησίας”), ούτε εκτελεί κάποια παράνομη λειτουργία. Αντίθετα, πρόκειται για μια συσκευή “που επιτρέπει την εκτέλεση νόμιμα κατασκευασμένων homebrew εφαρμογών”.

Το επιχείρημα του δείχνει να καταρίπτεται από το ότι το μόνο πρόγραμμα που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα για το PS Jailbreak δεν είναι κάποια homebrew εφαρμογή (π.χ. ένας εξομοιωτής, ένα ερασιτεχνικό παιχνίδι ή κάτι τέτοιο) αλλά… ένα πρόγραμμα αντιγραφής και αναπαραγωγής original παιχνιδιών που μπορεί να ευνοήσει την πειρατεία. Ah, well… Ας τον πιστέψουμε…

Η δικαστική απόφαση απαγορεύει όπως είχαμε πει στον OzModchips να πουλήσει το PS Jailbreak και τον αναγκάζει να το διαθέσει στη Sony. Μαζί με αυτόν “η μπάλα πήρε” και τον παραπλήσιο διανομέα ModSupplier, που και αυτός ανακοίνωσε πως “ανακαλούνται όλες οι παραγγελίες για το PS Jailbreak” και πως τα χρήματα όσων είχαν κάνει μια προπαραγγελία θα επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν. Μέσα από όλα αυτά, όμως, είχαμε και τα ευχάριστα. Αν, όντως, ισχύουν.

Η αντεπίθεση

Ο OzModchips ανταπάντησε, στην διαταγή “να παραδώσει όσα PS Jailbreaks είχε στη Sony”, πως δεν είχε κανένα στη διάθεση του: το μεν “πακέτο” που περίμενε τελικά θα καθυστερούσε μέχρι μετά της 31 του μήνα. Αυτή την ημερομηνία (αύριο, αφού αυτό το post γράφεται στις 30) στην οποία θα αποφασιστεί από το δικαστήριο αν, τελικά, θα επιτραπεί η διάθεση του PS Jailbreak στην Αυστραλία, οπότε και ο ίδιος θα μπορεί, βολικά-βολικά, να ακυρώσει όλες τις παραγγελίες – ή αν η απόφαση είναι υπέρ του, να τις στείλει σε όσους το έχουν παραγγείλει.

Εκτός του πακέτου, όμως, ο OzModchips είχε και ένα αρχικό δείγμα, από το οποίο και δημιούργησε και τα διάσημα πια βιντεάκια που ανέβασε στο YouTube. Αυτό; Αυτό δεν θα έπρεπε να το δώσει στη Sony; Nope, δεν μπορεί, διότι όπως είπε, δεν το έχει: αφού ετοίμασε τα βιντεάκια, το πακετάρισε και το έστειλε σε γνωστό homebrew developer που ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσει εφαρμογές για το Playstation 3 – μάλιστα, είχε ήδη κάποιες έτοιμες στο προσωπικό του Dev Playstation 3 (έκδοση της κονσόλας για προγραμματιστές).

Αν με ρωτούσατε προσωπικά, θα έλεγα πως το παραπάνω είναι 50% αλήθεια: σίγουρα ο OzModchips είχε το PS Jailbreak για να το δώσει στη Sony, και ακόμη πιο σίγουρα “το ξαπόστειλε” με το που είδε την αρχική δικαστική απόφαση. Για το “αν το έλαβε δημιουργός homebrew”, πάω στοίχημα πως ούτε το έλαβε “αμέσως μετά τα βίντεο”, ούτε “έδειξε στον OzModchips τις εφαρμογές του”. Κατά 99,9% ο OzModchips επικοινώνησε με κάποιον γνωστό του σε κάποιο site/ομάδα hackers/οτιδήποτε για να τους “πλασάρει” το δικό του PS Jailbreak με το που είδε να… πλησιάζει καταιγίδα. Απλή λογική είναι – αλλά, τι σημασία έχει;!; Το θέμα είναι πως “θα δούμε homebrew”.

Οι νέοι κλώνοι

Και, λίγο μετά τα παραπάνω, συνέχισε και η αποκρυπτογράφηση του PS Jailbreak. Τα πρώτα κομμάτια του κώδικα του άρχισαν να φτάνουν online, πιθανότατα οδηγώντας σε ένα μελλοντικό “οικιακό” PS Jailbreak που θα μπορεί να φτιάχνει ο καθένας μας σε ένα απλό φλασάκι. Μαζί με αυτό, όμως, εμφανίστηκαν και δυο νέοι κλώνοι.

Ο ένας είναι ο X3Jailbreak, που αρχικά φάνηκε ως “μούφα” (κάτι σαν τις δηλώσεις του George Hotz πριν κάτι μήνες, που μετά την έκανε με ελαφριά πηδηματάκια για να μην τον λυντσάρουμε). Οι πρώτοι που θα το διαθέσουν, όμως, οι Logic-Sunrise, επιμένουν πως είναι πραγματικό, πως το έχουν δοκιμάσει και πως σύντομα θα το έχουν στα χέρια των πελατών τους. Κόστος; Και αυτό €50.

Ο άλλος, που είναι και η πιο εντυπωσιακή είσοδος στη σκηνή, είναι ο PS3Key. Αν το όνομα σας θυμίζει κάτι, είναι επειδή πρόκειται για -θεωρητικό- δημιούργημα της ίδιας ομάδας που έφτιαξε το καλύτερο τσιπάκι για το Wii, το WiiKey. Γιατί, όμως, το “θεωρητικό”; Διότι πρόκειται απλά για μια ανακοίνωση, δίχως καμία απόδειξη πως “έχουν κάτι έτοιμο”. Λόγω, όμως, του ότι πρόκειται για μια από τις πιο σεβαστές ομάδες “στο χώρο”, όλοι θεωρούν μάλλον απίθανο να ανακοίνωσαν κάτι δίχως, όντως, να έχουν ένα προϊόν στα σκαριά. Άλλωστε, έχουν να σκεφτούν και τη φήμη τους! Αναμείνατε, λοιπόν, και άλλον ένα -αυτή τη φορά εγγυημένα ποιοτικό- κλώνο. Υπολογίζεται γύρω στον Οκτώμβριο-Νοέμβριο, μάλλον με λιγάκι πιο τσιμπημένη τιμή από τους άλλους κλώνους – μα λίγο φθηνότερο από το PS Jailbreak.

ΠΗΓΗ:unregistered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

chatroom